puh 040 8228672

Home » Kuulumisia » Moppe on poissa

Moppe on poissa


Perniön Ponitallin laumanjohtaja, friisiläisruuna Moppe on poissa. Moppe jouduttiin lopettamaan nopeasti edenneen sydänvian vuoksi, jota ei olisi pystynyt mitenkään hidastamaan tai parantamaan. 


Mopen kuten muidenkin friisiläisten aortan rakenne poikkeaa muista hevosroduista. Mopen aortaan oli tullut repeämä, joka olisi vääjäämättä johtanut menehtymiseen lyhyessä ajassa. Muilla roduilla aortan repeämä johtaa kuolemaan heti, mutta friisiläiset pystyvät elämään jonkin aikaa aortansa erikoisen rakenteen vuoksi.


Moppe, viralliselta nimeltään Foppe, syntyi Hollannissa 16.6.2001. Se muutti Suomeen viisivuotiaana vuonna 2006. Samaan aikaan Perniön Ponitallille etsittiin uutta kouluhevosta. Mopen ja tallin väen kohtaaminen ei ollut suoranaisesti rakkautta ensi silmäyksellä, sillä hevosen notkoselän kestävyys arvelutti aluksi. Eläinlääkäri kuitenkin katsoi, että Mopen selkä kestää käytön ratsastuskoulussa.


Moppe saavutti suosiota etenkin aloittelijoiden ja arempien ratsastajien keskuudessa. Säpsymätön ja varma luonne vakuutti, vaikka hevosen ravi olikin kuuluisa pompottavuudestaan. Ja kun rauhallisen hevosen sai innostumaan, virtaa riitti. Maastossa Moppea ei hätkäyttänyt mikään.


Moppe kuoli kotitallillaan 24.4.2019. Moppe on haudattu maneesin taakse muiden edesmenneiden ystäviensä luokse. Jälkeläisiä Mopella ei ollut.


Täältä löytyy lisätietoa friisiläisten aortan sairaudesta


Post Tagged with

Comments are closed.

KESÄLEIRIT MYYNNISSÄ!